Späť na Vnútroblok.

Mapovanie dier

17. 3. 2014  |  Tlačová správa  |  Vnútroblok

Hľadáme ľudí, ktorí nám pomôžu zmapovať stav nevyužívaných pozemkov v Bratislave.


V sobotu 22. marca organizuje Vnútroblok v spolupráci so združením Archtung  mapovanie nevyužitých mestských priestorov - tzv. dier, v Bratislave. Cieľom akcie je zmapovať všetky nevyužívané priestory v centrálnej časti Bratislavy s pomocou tých, čo ich najlepšie poznajú - s ľuďmi žijúcimi na týchto miestach. 


Čo sa hľadá? Čo sú to diery?

Diery sú nevyužívané pozemky v meste. Či už sú len prázdnymi parcelami, alebo na nich stojí nevyužívaná budova. Musí to byť nevyužívaný alebo minimálne využívaný priestor so žiadnou alebo nevhodnou funkciou (čierna skládka, občasná parkovacia plocha, sklad stavebného materiálu a iné funkcie, ktoré nie sú plnohodnotným využitím mestského priestoru). Dierou nie je voľne prístupný verejný priestor. 


Projekt Diery

Občianske združenie Vnútroblok rozbieha projekt, ktorý sa bude tejto téme dlhodobo venovať. Diery bude mapovať, rozprávať o nich, komunikovať s ich majiteľmi, s mestom a s iniciátormi dočasných intervencií – s katalyzátormi zmien vo fyzických aj v sociálnych štruktúrach mesta. A týchto všetkých (majiteľov nevyužívaných priestorov a dočasných využívačov) spájať v spoločnom cieli - využívaní mesta. 

Začína sa mapovaním, do ktorého je potrebné zapojiť všetkých, ktorých zaujíma ich mesto a jeho skryté priestorové potenciály. Všetkých, ktorí chcú rozmieňať potenciály dier na plány, návrhy a projekty, ktorými chcú meniť diery na miesta. 


Prečo to robíme?

”Mestá budú dobré vtedy, keď v nich budú žiť zodpovední ľudia, ktorí sa zaujímajú a aktívne starajú o svoje širšie okolie a jeho správu. Keď mestské komunity budú inkluzívne organizmy generujúce vnútorné zdroje s pozitívnymi dopadmi, ktoré presahujú komunitu samotnú.

Chceme meniť mestá tým, že pomôžeme ľuďom vytvárať z dier miesta. Miesta, ktoré sú ich. Ich a ešte mnohých iných ľudí, ktorí sú angažovaní do fyzického vytvárania miesta, alebo ktorých vzťah k miestu je formovaný spomienkami s ním spojenými.”
- Vnútroblok

--

Vnútroblok je experimentálna platforma zaoberajúca sa dynamikou sociálneho a fyzického priestoru. Našim cieľom je aktivizovať verejnosť v kontexte verejného priestoru.  Sme občianska iniciatíva združujúca nápady, projekty a hlavne ľudí, ktorí sa zaujímajú o verejný priestor v kontexte občianskej spoločnosti. Vnútroblok vymýšľa a realizuje mestské projekty zamerané na verejné priestory a komunity; popritom skúma mesto a hľadá súvislosti, problémy a riešenia, ktoré by pomohli pretvárať mesto na miesto pre ľudí.

Archtung je občianske združenie venujúce sa sprostredkúvaniu architektúry verejnosti. Zakladajúcich šesť mladých ľudí, ktorí sa spoznali na Fakulte architektúry v Bratislave, spojila chuť zvýšiť kvalitu prostredia a spoločnosti, v ktorej sa pohybujeme. Vytvárame multižánrové prepojenia a inšpirujeme.

--

Linky:

Vnútroblok
www.vnutroblok.sk, www.facebook.com/Vnutroblok
Archtung
www.facebook.com/archtungsk
Článok a informácie o mapovaní: 
www.vnutroblok.sk/articles/news/mapovanie.html
Facebook event mapovania: 
www.facebook.com/events/213171618879962/
Článok o pozadí projektu Diery: 
blog.vnutroblok.sk/post/79260534640/diery

--

Tlačovú správu pripravil Michal Štassel z občianskeho združenia Vnútroblok dňa 17. marca 2014 v Bratislave.

michal@vnutroblok.sk
www.vnutroblok.sk

Späť na Vnútroblok.